עין טל המומחים לרפואת עיניים

כל מה שרציתם לדעת על קטרקט ולא הספקתם לשאול

ניתוח הקטרקט התחיל את דרכו עוד בעת העתיקה, ולצד טכנולוגיה ההולכת ומתקדמת במהלך העשורים האחרונים, נחשב כיום לאחד הניתוחים הנפוצים ביותר בעולם.

המונח "קטרקט" (בעברית: ירוד) מתאר מצב בו עדשת העין הטבעית הינה עכורה. הטיפול היחיד היעיל לקטרקט הינו ניתוח קטרקט, במהלכו מסירים את העדשה העכורה ומשתילים במקומה עדשה מלאכותית צלולה. ניתוח הקטרקט התחיל את דרכו עוד בעת העתיקה, ולצד טכנולוגיה ההולכת ומתקדמת במהלך העשורים האחרונים, נחשב כיום לאחד הניתוחים הנפוצים ביותר בעולם.

שאלות ותשובות בנושא קטרקט

מהן הסיבות לקטרקט?

הסיבה השכיחה ביותר להתפתחות הקטרקט קשורה לגיל, והיא טבעית כחלק מתהליך ההתבגרות של כולנו. סיבות נוספות להיווצרות הקטרקט הינן: נטילת תרופות (בעיקר סטרואידים), חשיפה ממושכת לשמש ולקרינה, טראומה לעין, היסטוריה משפחתית, עישון, בעיות רפואיות כגון סכרת ועוד. קטרקט עלול להופיע גם בתינוקות ("קטרקט מולד") או להתפתח במהלך הילדות.

אז איך יודעים שזה קטרקט?

סימפטומים היכולים להעיד על קטרקט הינם: ירידה בראייה, רגישות לאור, סנוור,  שינוי במספר המשקפיים, ראייה כפולה חד-עינית, שינוי בראיית צבעים (הצבעים הופכים דהויים יותר). הקטרקט יכול להתפתח בשתי העיניים או בעין אחת בלבד. קצב התפתחות הקטרקט שונה מאדם לאדם, ולעיתים אף שונה בין שתי העיניים של אותו האדם.

קטרקט מאובחן לאחר בדיקת עיניים יסודית, אשר כוללת הרחבת אישונים, ומתבצעת על ידי רופא עיניים. לרוב, בשלבים הראשונים של התפתחות הקטרקט, הירידה בראייה ניתנת לשיפור בעזרת משקפיים או עדשות מגע. כאשר הפתרון האופטי איננו מספק ומורגשת הפרעה בתפקוד היום יומי, יש לשקול את הסרתו על ידי ניתוח.

הקטרקט יכול לחזור?

לאחר הניתוח לא תתכן חזרתו של הקטרקט בשנית. מצב אפשרי לאחר הניתוח הוא עכירות של הקופסית האחורית, אשר מחזיקה את העדשה המושתלת במקומה. מצב זה, המכונה: "קטרקט משני", עלול לגרום לירידה בראייה ולטשטוש, והטיפול בו נעשה בעזרת מכשיר לייזר הנקרא "YAG". טיפול זה אורך מספר דקות וצפוי לשפר את הראייה במהרה.

טיפול לייזר קטרקט - שאלות ותשובות בנושא קטרקט, עין עם קטרקט במהלך ניתוח לייזר(שאטרסטוק)
הדמייה טיפול לייזר לקטרקט בעין. (שאטרסטוק)

ניתוח קטרקט - הסבר בקצרה

ניתוח הקטרקט, המתבצע לרוב בהרדמה מקומית, נחשב להתערבות הכירורגית השכיחה ביותר ברפואת העיניים, במהלכו מסירים את העדשה הטבעית, ובמקומה משתילים עדשה תוך-עינית מלאכותית. הניתוח מתבצע בכל עין בנפרד, ולא בשתי העיניים יחד, ולרוב אינו מצריך תפרים. ההחלמה מהניתוח מהירה, והראייה המיטבית מושגת לאחר מספר ימים עד שבועות.

לקראת הניתוח, על המטופל לבצע מדידה קדם ניתוחית ("ביומטריה"), אשר מודדת פרמטרים שונים של העין, כגון: אורך גלגל העין, קמירות הקרנית ועוד. בעזרת מדדים אלה מתבצע חישוב כוח העדשה המושתלת, אשר מתבסס על נוסחאות מתמטיות שונות, בעזרתן ניתן "לנבא" מה תהיה התוצאה האופטית, כלומר מה צפוי להיות המספר במשקפיים לאחר הניתוח.

עדשות הפרמיום - מהפכה של ממש

העדשה המלאכותית הסטנדרטית אשר מושתלת בניתוח הקטרקט הינה עדשה מונו-פוקאלית (חד-מוקדית), אשר באמצעותה ניתן לכוון את הראייה למוקד אחד, דהיינו: לרחוק או לקרוב. הואיל וכך, במקרים בהם מכוונת הראייה למרחק, יש צורך להשתמש במשקפי קריאה בכדי לראות טוב מקרוב, ולהפך.

עבור מטופלים רבים התלות במשקפי הקריאה נתפסת כבעייתית וכמגבילה, ובכדי להתמודד עם בעיה זו פותחו עדשות תוך-עיניות מולטי-פוקאליות (רב-מוקדיות), המאפשרות ראייה חדה לטווח רחב של מרחקים. עדשות אלה שייכות למשפחת "עדשות הפרמיום", אשר מטרתן העיקרית היא הפחתת התלות במשקפיים לאחר הניתוח.

קבוצת העדשות המולטי-פוקאליות כוללת עדשות בי-פוקאליות בעלות שני מוקדי ראייה (רחוק וקרוב), ועדשות טרי-פוקאליות בעלות שלושה מוקדי ראייה (רחוק, מרחק הביניים וקרוב). עדשות מסוג זה יכולות להתאים גם לאלו שלא הסתדרו עם משקפיים מולטי-פוקאליים, מאחר שמדובר באופטיקה שונה לחלוטין, אך יש לזכור כי הן אינן מתאימות לכל אחד, ועל כן דרושה הערכה קפדנית ומדוקדקת לפני החלטה על השתלתן.

ראייה לאחר ניתוח קטרקט עם עדשה מונו-פוקאלית (עליונה) לעומת עדשה מולטי-פוקאלית (תחתונה)
ראייה לאחר ניתוח קטרקט עם עדשה מונו-פוקאלית (עליונה) לעומת עדשה מולטי-פוקאלית (תחתונה). (שאטרסטוק)

יש פתרון לצילינדר

ישנם מצבים בהם מבנה הקרנית (החלק הקדמי של העין) איננו עגול מושלם, אלא אליפטי – דבר אשר יוצר עיוות לתמונה המתקבלת במוח. מצב זה מכונה: "אסטיגמטיזם" (צילינדר), והוא צפוי להישאר לאחר ניתוח הקטרקט הסטנדרטי. קיימות כיום מספר דרכים להפחתת גודל האסטיגמטיזם במהלך הניתוח, ביניהן השתלת עדשה "טורית", אשר תיקון הצילינדר מוטבע בתוכה. לפני ניתוח קטרקט עם השתלת עדשה מסוג זה מומלץ לבצע מספר מדידות של מבנה הקרנית, בהתאם להמלצת הרופא המנתח.

ניתוח קטרקט לייזר

טכנולוגיה חדישה ומתקדמת מאפשרת כיום לבצע חלק מניתוח הקטרקט באמצעות מכשיר לייזר מתוחכם, המעלה את רמת הדיוק והבטיחות של הניתוח. השימוש במכשיר הלייזר מסייע ביצירת פתח עגול ומרכזי בקופסית העדשה, מרכך את חומר העדשה, ובכך מאפשר להסיר בקלות רבה יותר את גרעין העדשה עם שימוש מופחת בכמות האנרגיה הדרושה. השימוש בלייזר מפחית את הסיכון להתפתחות בצקת בקרנית ונזק לעין, ויתרונות משמעותיים לשימוש בו יכולים להיות בהשתלת עדשות תוך עיניות מתקדמות, או בניתוחים במקרים מסובכים, כמו במצב של קטרקט סמיך ונוקשה במיוחד.

מדידה במכשירי דימות מתקדמים במרכז הפרימיום של עין טל ברמת החייל תל אביב
ביצוע בדיקת ביומטריה עינית לקראת ניתוח קטרקט - עין טל.

כל מקרה שונה

ישנם מקרים מורכבים, כגון קוצר ורוחק ראייה גבוהים, או מצבים בהם קיימת פתולוגיה בקרנית (לדוגמה: קרטוקונוס, מצבים לאחר השתלת קרנית ועוד), בהם קשה יותר לדייק בחישוב העדשה ולנבא במדויק את תוצאת הראייה לאחר הניתוח. לרוב, מצריכים מצבים אלה מדידות קדם ניתוחיות נוספות, ושימוש במספר רב יותר של נוסחאות חישוב מתוחכמות.

חישובים מאתגרים נוספים יתכנו גם עבור מטופלים אשר עברו ניתוח לייזר להסרת משקפיים וכעת מועמדים לעבור ניתוח קטרקט. בניתוח הלייזר מבוצע ליטוש של פני הקרנית הקדמיות, דבר אשר עלול לגרום לסטייה מהכוח האופטי הרצוי של העדשה המלאכותית שתושתל בעין בניתוח הקטרקט. הואיל וכך, בעיניים אלו מומלץ לבצע חישוב עדשה מיוחד, המתבסס על נוסחאות מתאימות אשר מביאות בחשבון את השינויים שבוצעו בקרנית.

לסיכום, ניתוח הקטרקט המודרני, הנחשב לניתוח הנפוץ ביותר ברפואת העיניים, ידוע כתהליך התורם רבות לשיפור איכות הראייה ואיכות החיים של המטופל, וזאת הודות לאמצעים הטכנולוגיים המשוכללים ולהליך פיתוחן המתמיד של העדשות התוך עיניות המתקדמות.

מאת: עדי לוי-קרסו, מנהלת מערך האופטומטריה ומרכז הפרימיום בעין טל.

נשמח לעמוד לשירותכם

השאירו פרטים ואנו ניצור איתכם קשר

זימון תור לעין טל

Odoro Integration Test